Artroskopija koljena

U lokalnoj anesteziji – ustanite i hodajte

Artroskopija koljena

Tri su temeljne metode u dijagnostici i liječenju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava razvijene i unaprijeđene u 20-tom stoljeću: osteosinteza, endoprotetika i artroskopija. Artroskopija je od njih najmanje invazivna i za razliku od nekad nije samo dijagnostička metoda. Artroskopijom danas izvodimo vrlo složene rekonstrukcijske zahvate.

U artroskopiji koljena, kroz dvije incizije od 5mm kamerom i instrumentima ulazimo u zglob. Ozljeda tkiva je minimalna, oporavak najbrži mogući.

Svaki kirurški zahvat artroskopije koljena sastoji se od dva dijela:

  1. Dijagnostički pregled koljena: u koljenu se kamerom i instrumentima analiziraju sve strukture te se dobiva kompletan uvid u koljeno.
  2. Terapijski dio artroskopije: po završetku dijagnostičkog pregleda koljena slijedi potrebno daljnje operacijsko liječenje – kirurgija hrskavice, liječenje meniska, vađenje slobodnih zglobnih tijela, resekcija parapatelarne plike…

Artroskopija koljena u lokalnoj anesteziji

Nije moguće u kirurgiji koljena biti manje invazivan i manje agresivan od same artroskopije. Daljnji je napredak moguć u primijenjenim anesteziološkim i organizacijskim postupcima.

Važno!

U Poliklinici Rakovac u Poreču, Istri, jedni smo od rijetkih centara koji izvode artroskopiju koljena u lokalnoj anesteziji.

Prednosti artroskopije u lokalnoj anesteziji

Lokalna anestezija omogućava hod cijelo vrijeme do i nakon zahvata – s operacijskog stola ustanete i hodate kući.

Atroskopijom koljena u lokalnoj anesteziji moguće je učiniti:

  • Dijagnostičku artroskopiju
  • Meniscektomiju i šivanje meniska
  • Čišćenje, toaletu koljena
  • Vađenje slobodnih zglobnih tijela
  • Resekciju parapatelarne plike
  • Mikrofrakture i kirurgiju hrskavice
  • Blagu sinovijektomiju

Komplikacije

Jedna je osnovna komplikacija zahvata – infekcija i dešava se vrlo rijetko. Od ostalih se komplikacija mogu navesti sve komplikacije koje prate kirurške zahvate, također svedene na najmanju moguću mjeru poput tromboze, plućne embolije.

Priprema za zahvat

Na zahvat dolazite u udobnoj odjeći. Kako se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji važno je da ne bolujete od akutne bolesti tj.da ste relativno zdravi. Sve potrebno za zahvat i neposredno nakon dobiti ćete u Poliklinici (štake, analgetici).

Postupak

Izdvojite 2 sata vremena za svoja koljena.

Sat vremena prije zahvata dolazite u Polikliniku te se nakon razgovora s Doc. Rakovcem aplicira lokalna anestezija.

S fizioterapeutom se potom provodi edukacija hoda na štakama i uče vježbe koje ćete izvoditi kod kuće u prvim danima nakon zahvata.

Slijedi operacijski zahvat koji u prosjeku traje oko 45min.

Nakon zahvata

Nakon završenog zahvata, odlazite kući hodajući punim opterećenjem, rjeđe na štakama. Rana se po zahvatu previja jednom tjedno, a dva šava vade nakon 14 dana kod nadležnog liječnika. Posebni rehabilitacijski postupci osim naučenih vježbi najčešće nisu potrebni.

“Na posao sam se vratio 10 sati nakon zahvata!” – Ivan

Partneri