Rame

Kalcificirajući tendinitis

Ispiranje kalcifikata / Barbotage

Kalcificirajući tendinitis je stanje u kojemu unutar tetiva dolazi do nakupljanja depozita kristala kalcij-fosfata. Makroskopski ili golim okom u toku operativnog zahvata, takve nakupine izgledaju poput kaladonta (bijele, pomalo zrnate i slične gustoće). Razlog nastanka je nepoznat, drugim riječima, kalcifikati se kod nekih ljudi stvore, a kod drugih ne. Sam proces stvaranja je najčešće bezbolan i mnogi ni ne znaju da u tetivama ramena imaju kalcifikat. Faza stvaranja i mirovanja kalcifikata su većinom bezbolne – bolovi počinju u fazi razgradnje kalcifikata. Sam kalcifikat koji se nakuplja unutar tetive, pritišće tetivu iz unutra te stvara blage smetnje.
Bolnost počinje u fazi kada organizam pokušava resorbirati depozit kalcija. Tu se stvara upalna reakcija unutar tetive koja je izuzetno bolna. U toj fazi ono što moramo učiniti je u prvom redu smanjiti upalu tkiva. Više ima načina liječenja, iako stavovi nisu do kraja usuglašeni.
U svakom slučaju liječenje se mora započeti neoperativnim postupcima. Lijekovi protiv upale, lijekovi protiv bolova i eventualno lokalno hlađenje će smiriti blaže slučajeve. Idući je korak ciklus fizikalne terapije u kojoj osim standardnih procedura prvenstveno u obzir dolazi terapija udarnim valom. Terapija udarnim valom pomaže prema radovima u oko 60% slučajeva. Terapija koja je nama posebno zanimljiva je terapija ultrazvučnog ispiranja, aspiracije ili „barbotage“.

Prije tretmana

Prije tretmana ispiranja kalcifikata ili barbotage-a nije potrebna posebna priprema.

Tretman

Tretman “barbotage” traje 30-tak minuta i blago je bolan. Tretman započinje ultrazvučnim pregledom ramena kojim se lokalizira kalcifikat i odredi njegova struktura. Suviše tvrdi kalcifikati nisu pogodni za ispiranje. Najprije će liječnik lokalnim anestetikom infiltrirati područje rada – od sada dalje, postupak je gotovo bezbolan. Nakon nekoliko minuta započeti će ispiranje kalcifikata iglom i špricom ispunjenom fiziološkom tekućinom. Cijeli je postupak tehnički zahtjevan i odvija se pod ultrazvučnom kontrolom.

Nakon tretmana

Nakon tretmana provedite ostatak dana bez značajnijih naprezanja. Potrebno je prva dva dana uzimati analgetike kako bi prevenirali nastanak bolnosti uz hlađenje tretiranog dijela tijela 3 x dnevno po 15 minuta.

Važno!

Barbotage kao termin ulazi u medicinsku terminologiju iz francuskog jezika i podrazumijeva pomoću igle aplikaciju i ponovnu aspiraciju agensa. U slučaju kalcificirajućeg tendinitisa, pod ultrazvučnom se kontrolom iglom dolazi u područje kalcifikata te se isti opetovano ispire lokalnim anestetikom ili fiziološkom otopinom. Na kraju postupka, kalcifikat bi morao sav biti ispran i pacijent izliječen bez potrebe za operacijskim liječenjem. Rad španjolskih autora dr. Luis del Cura i sur., govori u prilog 91% izliječenja što je gotovo usporedivo sa operacijskim liječenjem.

Naručite se na pregled

    Partneri