Ljepota stopala i estetska kirurgija stopala

Stopalo je svakako jedan od najljepših dijelova tijela – najljepše cipele ujedno i najviše otkrivaju stopalo. Stvoriti lijepo stopalo ono je čime se bavimo.

Ljepota je u oku promatrača, ali smatram da postoji još jedan razlog zbog kojega nam je nešto lijepo ili ružno. Lijepo je nešto uobičajeno, ružno je uglavnom manje zastupljeno. Kada bi jedni drugima bili pretežno ružni, tada bi teško stupali u odnose koji su potrebni za stvaranje potomstva. S aspekta evolucije, većinu ljudi smatramo lijepima, što je potrebno kako bi se vrsta očuvala. Slijedom navedenog izvodim zaključak da je našem oku lijepo ono što je evolucijski zastupljeno, funkcionalno, često, predvidljivo, obično, na što smo navikli.  

Lijepo stopalo je funkcionalno zdravo stopalo. Stopalo koje ima neki od deformiteta poput „čuklja“ ili hallux valgusa, svinutog prsta ili digitus flexusa, spuštenog stopala ili pes planovalgusa spada u manje zdravo ili manje funkcionalno stopalo.

Nekoliko je osnovnih oblika stopala (Slika 1). Na kraju svakog operacijskog zahvata na prednjem stopalu težim estetski stopalo formirati u oblik egipatskog ili rimskog stopala.

  1. Egipatsko stopalo – dužina se prstiju u pravilnoj liniji ili luku smanjuje od palca do V prsta. Egipatsko stopalo je najbolje prilagođeno suvremenoj obući.
  2. Rimsko stopalo – palac i II prst su gotovo jednake dužine dok se krivulja prstiju smanjuje od III-V-tog prsta. Rimsko stopalo je uz egipatsko najbolje prilagođeno suvremenoj obući.
  3. Grčko stopalo – II prst duži od palca. Problem takvog stopala može biti sudar II prsta o unutrašnji rub cipele te postepeno stvaranje deformiteta svinutog i bolnog II prsta. Takav je II prst moguće i potrebno skratiti.
  4. Germansko stopalo – palac je značajno duži od ostalih prstiju. Takvom stopalu standardna obuća ne pristaje ravnomjerno i teško se pronalazi udobna obuća. Takav je palac moguće skratiti, ponekad i suziti.
  5. Keltsko stopalo – u kojemu postoji neravnoteža krivulje prstiju. Standardna obuća takvom stopalu ne pristaje ravnomjerno, teško se pronalazi udobna obuća te je krivulju prstiju moguće prilagoditi.

Svi su navedeni oblici stopala razvojni oblici jednakovrijedni u bosonogom hodu, međutim su neki od njih lošije prilagođeni suvremenoj obući. Čak i anatomskija obuća ne tolerira predugačke pojedine prste već zahtijeva skladnu krivulju prednjeg stopala.

Kada govorimo o operacijskim zahvatima na stopalima, sam estetski odmak od onog što smatramo lijepim nije dovoljan da bi se pristupilo zahvatu. Mora postojati i funkcionalna promjena koja dovodi do smetnji, ali između funkcije i estetike postoji neodvojiva uzročno-posljedična veza.

Naruči se na pregled

    PARTNERI