Manualna terapija

Kiropraktika

Manualna terapija – Kiropraktika

Osnovni alat rada u dijagnostici i terapiji manualne medicine su ruke terapeuta. Čovjek pa čak i životinja instinktivno trljaju bolni i otečeni dio tijela, a samo polaganje ruku na tijelo pacijenta je pra-početak liječenja. Svako znanje vremenom evoluira pa se tako i manualna medicina danas razvila u priznato polje medicinskih disciplina. Kako su dijagnostičko i terapeutsko sredstvo ruke terapeuta i premda neodvojiv dio medicine zasnovane na dokazima, manualna se medicina razlikuje od medicine bazirane na lijekovima ili intervencijske medicine. Osnovna promjena kojom se bavi manualna medicina jesu funkcionalne promjene sustava za pokretanje.

Prije tretmana

Prije tretmana manualne medicine nije potrebna posebna priprema. Obucite udobnu odjeću koja neće smetati kretanju.

Tretman

Tretman manualne medicine traje od nekoliko minuta do preko pola sata ovisno o potrebama. Tijekom tretmana je potrebno opustiti se i prepustiti rukama terapeuta. Sam tretman je istovremeno dijagnostički i terapijski. Tretman je gotovo bezbolan. Razlikuju se tehnike mobilizacije – dugi i polagani pokreti te tehnike manipulacija – kratki i brzi pokreti. „Škljocaj“ ili preskok nije cilj tretmana premda je često jedna od manifestacija tijekom izvođenja manipulativnih tehnika.

Nakon tretmana

Nakon tretmana provedite ostatak dana bez značajnijih naprezanja. Često puta biti će potrebno ponavljanje tretmana u redovitim vremenskim razmacima. Pisane upute o potrebnim postupcima, pretragama ili savjetima nakon tretmana dobiti ćete na pisanom nalazu.

Važno!

Manualna medicina je vrijedna metoda u liječenju tegoba mišićno-koštanog sustava i odavno se smatra vrijednom pomoćnom, ne i alternativnom metodom liječenja. U Poliklinici Rakovac manualnu terapiju uglavnom kombiniramo s dodatnim terapijskim metodama, prvenstveno kineziterapijom.

Naručite se na pregled

    Partneri