Čukalj – potpuna korekcija

Rezultat složenih promjena cijelog stopala

Hallux valgus ; “čukalj” – od deformiteta do pune korekcije

Kirurgija stopala je zahtjevna, ali lijepa. Stopalo se sastoji od 26 kostiju, 30 zglobova, 100 mišića i brojnih ligamenata. Oko 25% kostiju tijela se nalazi u stopalima što dovoljno govori o kompleksnosti sustava po kojemu gazimo. Hallux valgus deformitet ili čukalj je rezultat složenih promjena cijelog stopala.

Jedini način liječenja hallux valgus deformiteta (čuklja) je kirurško liječenje.

U Poliklinici Rakovac koristimo najsuvremeniju metodu liječenja u tehničkom, tehnološkom i teorijskom smislu čime su i rezultati superiorniji ostalim tehnikama.

“Nije riječ o magiji, ali j trenutno najbliže tome!”

                                                         Doc. Rakovac

KADA JE VRIJEME ZA OPERACIJU?

Sama veličina deformiteta nije indikacija za opepraciju, međutim čim počinju bolovi, posebice učestali – vrijeme je za operaciju.

VRAĆA LI SE DEFORMITET?

Ispravno liječen deformitet se neće vratiti. U protivnom povratak deformiteta možemo očekivati.

VAŽNO!

Deformitet prednjeg stopala je jedan od najpodcijenjenijih problema koštano-zglobnog sustava. Njegovo se liječenje banalizira te su prema dostupnim podacima iz literature nezadovoljavajući rezultati u čak 50% pacijenata.

Pravilno izveden operacijski zahvat trebao bi omogućiti trajan rezultat – ne očekuje se povratak deformiteta!

PREDNOSTI OPERACIJA U POLIKLINICI RAKOVAC

Najvažniji moment u kirurgiji prednjeg stopala te najvažniji adut na našoj strani jesu znanje i iskustvo operatera!

U odnosu na standardnu otvorenu kirurgiju, minimalno invazivna kirurgija je vrlo tehnički zahtjevan operacijski zahvat ali s:

  • Neograničenim mogućnostima korekcija
  • Manjim oštećenjem tkiva
  • Manjom bolnošću
  • Bržim oporavkom
  • Boljim estetskim rezultatom

MINIMALNO-INVAZIVNA KIRURGIJA

Vremenom se kirurgija prednjeg dijela stopala mijenja i usavršava te danas možemo govoriti već o 4-toj generaciji minimalno invazivne kirurgije koju izvodi Doc. Rakovac.

KOMPLIKACIJE

Jedna je osnovna komplikacija zahvata – infekcija operacijske rane. Stopala nisu „čista“ regija te je infekcija i inače problem svakog operacijskog zahvata na stopalu. Minimalno invazivna kirurgija stopala smanjuje učestalost i ove komplikacije. Od ostalih se komplikacija mogu navesti sve komplikacije koje prate kirurške zahvate, poput tromboze, embolije, također svedene na najmanju moguću mjeru.

PRIPREMA ZA ZAHVAT

Na zahvat dolazite u udobnoj odjeći. Kako se zahvat izvodi u lokalnoj/regionalnoj anesteziji važno je da ne bolujete od akutne bolesti tj.da ste relativno zdravi. Sve potrebno za zahvat i neposredno nakon dobiti ćete u Poliklinici (štake, cipele, analgetici).

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u anesteziji koja obuhvaća dio ili cijelo stopalo od gležnja do vrška prstiju. Period bez ikakvih bolova nakon operacije traje najčešće 24h, nakon toga bolovi su blagi do umjereni.

POSTUPAK

Izdvojite 3 sata vremena za svoja stopala.

Sat vremena prije zahvata dolazite u Polikliniku te se nakon razgovora s Doc. Rakovcem aplicira anestezija.

S fizioterapeutom se potom provode vježbe hoda u posebnim cipelama za hod, te hod sa štakama.

Slijedi operacijski zahvat koji u prosjeku traje oko 90min.

REZOVI

Umjesto velikih rezova i otvorene kirurgije, sve zahvate na stopalu izvodimo “kroz ključanicu”, 2-3 incizije veličine 2mm.

OPERACIJSKI ZAHVAT – ŠTO RADIMO

Tijekom razvoja hallux valgus deformiteta dolazi do progresije neravnoteže zglobova, ligamentata i tetiva prvenstveno sa unutrašnje strane stopala. Za vrijeme operacijskog zahvata potrebno je uravnotežiti položaj zglobova i tetiva te napetost tetiva. Kako bi ispravili deformitet i vratili ravnotežu koristimo se minimalno invazivnim tehnikama – na koži stopala kroz 3 incizije od 2mm koje ubrzo postaju nevidljive izvodi se cijeli postupak rekonstrukcije stopala. Od jedne do više kostiju budu prerezane, korigirane i fiksirane vijcima.

NAKON OPERACIJE

Po zahvatu ustajete, hodate i nakon razgovora s Doc. Rakovcem odlazite kući. Sveukupno trajanje boravka u Poliklinici je oko 2-3 sata.

PREVIJANJA

Prevoj se odvija jednom tjedno kod nadležnog liječnika, što znači sveukupno dva prevoja. Šavovi se skidaju (2-3 šava sveukupno), 14-21 dan nakon operacije.

BOL

Operacija hallux valgusa se smatra bolnim zahvatom – ali ne i prikazanom metodom. Trauma tkiva se minimalno invazivnom kirurgijom svodi na minimum. Osjet se u stopalo nakon anestezije vraća za oko 24h. Nakon toga bolovi više nisu značajni.

OPORAVAK

Odmah po zahvatu hodate punim opterećenjem u posebnoj cipeli za hod. Bosonogo puno opterećenje počinje nakon 4-6 tjedna. Puni oporavak se očekuje 3 mjeseca od zahvata.

HOD

Odmah po zahvatu ustajete i hodate punim opterećenjem u posebnoj cipeli za hod krzo 4-6 tjedana ovisno o veličini korekcije.

Stopalo se ne tušira 14 dana po zahvatu.

Vožnja automobila:

Automobil se nećete smjeti voziti 4-6tjedan po zahvatu, osim ukoliko vozite automobile s automatskim mjenjaćem, a operirana je samo lijeva noga.

OTEKLINA

Oteklina operiranog dijela stopala nakon zahvata može trajati 3-5mjeseci nakon operacijskog zahvata, rijetko i do godinu dana. Stopala su najniža točka u tijelu mnogi pacijenti imaju problema s otečenim nogama i bez operacijskog zahvata.

CIPELE

4-6 tjedana nakon zahvata smijete koristiti standardnu obuću, najprimjerenije su u prvom period tenisice.

POVRATAK NA POSAO

Povratak na posao je vrlo individualan i potrebno ga je prodiskutirati sa Doc. Rakovcem. Sjedilačka zanimanja se na posao mogu vratiti nakon 7-14 dana dok se povratak zanimanjima koja zahtijevaju višestano stajanje očekuje nakon 2-3mjeseca.

FIZIKALNA TERAPIJA

Fizikalna terapija po zahvatu je korisna. Od prvog dana najvažniji je moment očuvanje gibljivosti zgloba palca o čemu ćete dobti upute.

KONTROLNI PREGLEDI?

Kontrolni pregled nije potreban u fizičkom obliku, ali smo stalno dostupni online.

  1. Prva je kontrola dan nakon operacije telefonom.
  2. Druga je kontrola tijekom prevoja kod nadležnog liječnika 5-7 dana nakon operacije -šaljete fotografiju stopala. Ukoliko Vas nešto brine zovete, pišete i šaljete fotografiju.
  3. Treća je kontrola na drugom prevoju kod nadležnog liječnika kada se i vade šavovi (ukoliko ih postavimo) – šaljete fotografiju.
  4. Daljnje kontrole su jednom mjesečno, češće ili rjeđe, ovisno o potrebama pacijenta.
  5. Ukoliko nešto remeti standardni tijek oporavaka zamoliti ćemo Vas da se javite na kontrolni pregled. Postotak takve potrebe je u 1,4% pacijenata (riječ je tada o nekoj od komplikacija).

Poslijeoperacijski tijek nam je dobro poznat, Vama je to novo stanje i vodimo Vas koliko je potrebno kroz cijeli oporavak!

Naruči se na pregled