Minimalno invazivni pristup

Pristup kuku lukavo, tajno, kroz nekoliko rupica na koži

Artroskopija kuka

Minimalno invazivno područje kojim se dr. Rakovac bavi od 2012-te godine. Riječ je o vrlo moćnim kirurškim tehnikama kojima se kroz nekoliko rupica na koži, pristupi u kuk te korigiraju brojni deformiteti i ozljede poput:

  • femoroacetabularnog sraza (CAM i PINCER deformitet)
  • ozljede labruma: šivaju, reseciraju, rekonstruiraju
  • slobodna zglobna tijela
  • kirurgija hrskavice

LABRUM: Šivanje i čuvanje labruma je važno za dugotrajnost kuka. Tijekom artroskopije kuka se procjenjuje stanje labruma, njegova širina (veći ili manji od 5mm) te njegova konzistenzija. Ukoliko je moguće, labrum se čuva, sašije, stabilizira, rekonstruira.

OŠTEĆENJA HRSKAVICE: Žarišna oštećenja hrskavice je moguće riješiti tehnikama mikrofrakture.

CAM I PINCER DEFORMITET: Neki od nepovoljnih oblika kuka koji su urođeni ili se razvijaju tijekom puberteta, a uzrokuju ranije oštećenje zgloba i propadanje hrskavice kuka, rješivi su artroskopijom kuka. Kuk se mikrofrezama oblikuje, ortoped poput kipara oblikuje kost iz nepovoljnog u povoljan oblik.

SLOBODNA ZGLOBN A TIJELA, LIGAMENTUM TERE I MNOGA OSTALA BOLNA STANJA: su također rješivi artroskopijom kuka.

Važno!

Artroskopija kuka je idealna kirurška tehnika za pacijenta i operatera. Za pacijenta jer omogućava rješavanje tegoba, dugotrajan rezultat uz minimalne poslijeoperacijske bolove. Artroskopija kuka je idealna kirurška tehnika i za operatera jer je zanimljiva, precizna, uredna i poštuje anatomiju pacijenta.

Prednosti operacija u Poliklinici Rakovac

Doc. Rakovac se kirurgijom kuka bavi od djetetova rođenja do duboke starosti te raspolaže iskustvom u svim oblicima kirurgije kuka. Otvorene osteotomije, artroskopija kuka, ugradnja endoproteze – sve je to dijapazon tehnika koje se trebaju adaptirati svakom kuku, svakom pacijentu.

Komplikacije

Najčešća komplikacija artroskopje kuka, uvjetovana je kompliciranim pristupom u kuk. Kuk je zatvoren zglob, da bi artroskopom ušli u zglob potrebno je nogu istegnuti na operacijskom stolu nakon čega može zaosatati trnjenje stopala ili trnjenje u genitalnoj regiji – tegobe su prolazne! Od ostalih se komplikacija mogu navesti sve komplikacije koje prate kirurške zahvate, poput infekcije, stvaranje nove kosti oko kuka, tromboze, embolije, također svedene na najmanju moguću mjeru.

Priprema za zahvat

Artroskopiju kuka i cijelu kirurgiju kuka dječje i odrasle dobi Dr. Rakovac izvodi u Bolnici dr. Nemec – Matulji.

Postupak

Na dan zahvata dolazite s pripremljenim prijeoperacijskim nalazima u Bolnicu, a prema ranije dogovorenom rasporedu. Zahvat se izvodi istog dana, a otpust kući idućeg dana.

Nakon operacije

Ovisno o intraoperacijskom nalazu rehabilitacija se kreće od punog opterećenja prvog dana do rasterećenja štakama kroz 6 tjedana. Vožnja kućne bicikle je uvijek preporučena odmah po zahvatu kako se oko kuka ne bi stvarale priraslice. Razina boli je na skali od 1-10, oko broja 2.

Naručite se na pregled

    Partneri