Sport

Brži oporavak biokemijskim poboljšanjem:

Naše je tijelo ovisno o kisiku te energiju u osnovi generira aerobnim putem razgradnjom ATP-a. U slučaju teže fizičke aktivnosti, potreba za ATP-om nadilazi mogućnost našeg tijela da dopremi adekvatnu količinu kisika te se kao finalni produkt stvaranja energije u tijelu nakuplja mliječna kiselina koju konačno osjećamo kao bol i kao umor. U uvjetima barokomore smanjeno je stvaranje te ubrzano uklanjanje suviška mliječne kiseline, piruvata i amonijaka iz muskulature čime se ubrzava oporavak nakon sportskih opterećenja.
HBOT potiče i pojačava aktivnost brojnih antioksidacijskih enzima poput superoksid dismutaze (SOD), glutathion peroksidaze (GPx) i katalaze (CAT).

Unaprijeđene sportskih performansi

Transport kisika do ciljnog tkiva poput mišića odvija se krvlju gdje se kisik vezuje za hemoglobin u crvenim krvnim stanicama. Fizičkim treningom se povećava broj krvnih žila kojim se kisik brže može dovesti do odredišta ili se treningom na velikim visinama (zabranjeni ekvivalent je tzv „krvni doping“) povećava broj eritrocita i transportni kapacitet krvi za kisik. U uvjetima HBOT zaobilazi se transportni put kisika pomoću crvenih krvnih zrnaca i kisik se direktno topi u plazmi povećavajući na taj način transportni kapacitet krvi za kisik. HBOT omogućava da se udvostruči transportni kapacitet krvi za kisik.

U uvjetima HBOT, sportašu se od napora oporavlja brže što omogućava intenzivnija i dugotrajnija opterećenja s boljim sportskim rezultatima.

Naručite se na pregled

    Partneri