Rigidni, ukočeni palac

Hallux rigidus

Rigidni, ukočeni palac – hallux rigidus

Može li novi zglob jednostavno – izrasti?

Nova tehnologija omogućava stvaranje novog „lažnog“ zgloba uz pomoć posebnog implantata.

Nije svaki deformitet palca stopala „čukalj“ ili hallux valgus. Ukoliko je zglob palca bolan, deformiran i ograničeno pokretan – radi se o deformitetu ukrućenog palca ili hallux rigidusa. U osnovi promjene, riječ je o artrozi, oštećenju tj. starenju hrskavice zgloba palca (1. metatarzofalangealnog zgloba) koja se prezentira kroz: deformitet zgloba palca, oteklinu, bol, ograničenu pokretljivost.

Operacijski zahvat ovisi o stupnju oštećenja zgloba

Blaga oštećenja: toaleta ili čišćenje zgloba + potpora hrskavici jednom od injekcija.

Umjerena oštećenja: skraćenje I metatarzalne kosti  + potpora hrskavici jednom od injekcija.

Teška oštećenja: ukočenje palca ili ugradnja RegJoint implantat.

RegJoint

Prvi u Hrvatskoj predstavljamo Reg Joint  implantat, novo tehnološko rješenje Finske tvrtke Scaffdex. Biorazgradiv  implantat građen je od laktične kiseline, a namijenjen operacijama na malim zglobovima šake i stopala. RegJoint djeluje kao anorganski skelet koji potiče i usmjerava rast prirodnog reparacijskog tkiva organizma stvarajući, umjesto starog i potrošenog –  novi „lažni“ zglob! Mjesto ranijeg zgloba ispunjava čvrsto vezivno tkivo koje prožima implantat te ima sposobnost gibanja u svim smjerovima, ujedno pružajući dovoljnu čvrstoću i stabilnost.

Važno!

RegJoint implantat omogućava liječenje bolnog zglob uz očuvanje funkcije.

Pravilno izveden operacijski zahvat trebao bi omogućiti trajan rezultat!

Komplikacije

Jedna je osnovna komplikacija zahvata – infekcija operacijske rane. Stopala nisu „čista“ regija te je infekcija i inače problem svakog operacijskog zahvata na stopalu. Od ostalih se komplikacija mogu navesti sve komplikacije koje prate kirurške zahvate, poput tromboze, embolije, također svedene na najmanju moguću mjeru.

Otečenost zgloba palca može se očekivati i 6 mj. nakon zahvata.

Priprema za zahvat

Na zahvat dolazite u udobnoj odjeći. Kako se zahvat izvodi u lokalnoj/regionalnoj anesteziji važno je da ne bolujete od akutne bolesti tj.da ste relativno zdravi. Sve potrebno za zahvat i neposredno nakon dobiti ćete u Poliklinici (štake, cipele, analgetici).

Postupak

Izdvojite 3 sata vremena za svoja stopala.
Sat vremena prije zahvata dolazite u

Polikliniku te se nakon razgovora s Doc. Rakovcem aplicira anestezija.

S fizioterapeutom se potom provode vježbe hoda u posebnim cipelama za hod, sa i bez štaka.

Slijedi operacijski zahvat koji u prosjeku traje oko 60 min.

Nakon operacije

Po zahvatu ustajete, hodate i nakon razgovora s Doc. Rakovcem odlazite kući. Sveukupno trajanje boravka u Poliklinici je oko 2-3 sata.

U standardnim uvjetima, previjanja se obavljanju kod nadležnog liječnika jednom tjedno.

Hod u posebnoj ortozi za hod traje do 4-tog poslijeoperacijskog tjedna, a potom puno opterećenje, najčešće bez potrebe za dodatnom rehabilitacijom.

„Kod terminalno oštećenog zgloba palca na stopalu, umjesto ukočenja zgloba palca preporučam artroplastiku RegJoint implantatom.“ – Doc. Rakovac

Naručite se na pregled

    Partneri