Ultrazvučna dijagnostika lokomotornog sustava

Još jedan par liječnikovih očiju

Ultrazvučna dijagnostika lokomotornog sustava

Ultrazvuk smatram još jednim parom očiju liječnika. Ultrazvučni val prodire kroz kožu do kosti te nam daje prikaz struktura koje inače ne vidimo. Otkriće ultrazvuka se pripisuje talijanu Lazzaro Spallanzani-ju koji je 1794-te napravio zanimljiv eksperiment. U potpuno zamračenoj prostoriji objesio je niti sa zavješenim zvoncima na krajevima. U prostoriju je pustio šišmiše i niti se jedan nije sapleo o niti. Potom je voskom začepio šišmišima uši i primijetio je da se šišmiši sada zalijeću u zvonca. Šišmiši koriste ultrazvuk kao bi detektirali predmete koje ne mogu vidjeti.

Ultrazvuk dojenačkog kuka i ortopedski pregled dojenčadi

Sva djeca na ultrazvučni pregled kukova moraju biti upućena između 4.i 8.tj.starosti.U trenutku rođenja i u prvim mjesecima života, kukovi su većim dijelom sastavljeni od hrskavice i ubrzano se razvijaju. Najranije dojenačko razdoblje je idealno vrijeme kada se može loš kuk preoblikovati u uredan, zdravi kuk.

Prije pregleda

Prije ultrazvučnog pregleda nije potrebna posebna priprema.

Pregled

Ultrazvučni je pregled poptuno bezbolan i neškodljiv. Tijekom pregleda se koristi ultrazvučni gel koji povećava površinu kontakta ultrazvučne sonde i kože pacijenta. Ultrazvučni gel ne razvija alergijske reakcije.

Nakon pregleda

Nakon pregleda nije potrebna posebna pažnja.

Važno!

Ultrazvučni pregled je važan pregled u dijagnostici lokomotornog sustava. Ultrazvuk predstavlja još jedne „oči“ kojima liječnik kroz kožu promatra sve strukture ispod nje. Premda se ultrazvukom ne može promatrati unutrašnjost kosti, mnoge su manifestacije koštanih bolesti i ozljeda poput prijeloma često ipak vidljive ultrazvukom. Odluku o ultrazvučnom pregledu tijekom redovnog ortopedskog pregleda donosi liječnik specijalist.

Naruči se na pregled

  Partneri

  Poliklinika Rakovac
  Zelena Laguna 20,
  52440 Poreč
  tel: + 385 91 913 1986
  e-mail: [email protected]
  Narudžbe na telefon radnim danom 9h – 17h